Posetite našu stranicu na Facebook-u Dodjite u Tatkovu skolu i trenirajte sa nama.
Budite sampioni i vi !!!
Informisite se svakog radnog dana o treninzima u sali Tatkove skole od 18:30 do 20:30.
Početna strana arrow O karateu arrow Shotokan  
ponedeljak, 02 oktobar 2023
Shotokan
ImageShotokan karate vuče korene iz Okinawe, malog ostrva pored Japana, gde je nošenje oružja bilo zabranjeno duže vreme. U tim okolnostima razvile su se razne borilačke veštine borenja bez oružja pod zajedničkim nazivom Tote ili Te što znači "ruka". Te su veštine u tajnosti vežbane kroz više generacija.

Nakon prestanka važenja zabrane nošenja oružja i vežbanja borilačkih veština, počeo je razvoj karatea. Najveći doprinos dao je Gichin Funakoshi koji je u kasnim godinama 19. veka borilačke veštine Tote-a počeo da uči kod majstora Azato-a i Itosu-a. 1902. godine karate je ušao u Okinawljanske škole na preporuku načelnika javnog školstva Shintaro Ogawe nakon što je video jednu Funakoshijevu demonstraciju. Funakoshi i njegovi sledbenici širom Okinawe održavaju demonstracije karate veštine, te za karate počinju da se interesuju i vojna lica. Najznačajnija je demonstracija 1922. u Japanu gdje je Funakoshi prvi put karate predstavio Japanskoj publici na jednom atletskom takmičenju. Impresionirana Funakoshijevim demonstracijama, japanska publika je ubedila Funakoshija da ostane i uči studente u Japanu. Karate je time postao opšte prihvaćena japanska veština, a Funakoshijev stil je nazvan "Shotokan".

"Shoto" je bio Funakoshijev nadimak a znači "tigar", a "kan" se može prevesti kao "kuća". Drugi prevod je da "shoto" označava borova stabla koja se njišu na vjetru, simbolišući izdržljivost i snagu ali i mekoću i prilagodljivost. Karate-do, kako je ovu veštinu borbe nazvao Funakoshi u prevodu znači "put (do) prazne (kara) šake (te)". Funakoshi se smatra ocem modernog karatea, prvenstveno zbog zasluga širenja kratea sa Okinawe u Japan odakle se proširio po celom svetu. RoÄ‘en je 1868, a umro 1957.

KARAKTERISTIKE SHOTOKAN KARATEA

ImageShotokan je prepoznatiljiv po linernim direktnim udarcima i blokovima iz niskih stavova. Naglasak se stavlja na pravilne stavove i bazičnu tehniku, čija je čistoća i pravilno izvoÄ‘enje najvažniji aspekt karatea. Sastoji se od 26 kata koje predstavljaju borbu protiv više zamišljenih protivnika. Vežbanje kata i primena tehnika iz kata (bunkai) daje dobru podlogu za vežbanje borbi protiv više protivnika.
 
Najnovije vesti
Najaktivniji u junu
  Proglašeni su najaktivniji članovi
  kluba za jun 2017. godine.
  U grupi početnika - Perić Iva
  U grupi žutih i oranž pojaseva
  - Nemanjić Marija
  U grupi takmičara – Ilić Ilija.
  Svi članovi kluba koji su proglašeni
  za najaktivnije u svojim grupama
  za jun 2017. godine, dobili
  su prigodne poklone.


Toplica Open 2019